HISTORIEN I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet opstod den badeturisme, der i dag er en af Vesterhavskystens store attraktioner. De vidstrakte, formidabelt gode sandstrande og de storslåede, undertiden dramatiske landskaber tiltrækker i dag som dengang gæster fra både ind- og udland. Hvad, der startede i det små som endags badeture, hvor gæster fra byer og opland kørte med tog til en stationsby hvorfra de i skrumplende hestetrukne vogne blev fragtet til havet, udviklede sig snart til en egentlig badeturisme med oprettelsen af pensionater, badehoteller og restauranter langs kysterne.

Også den økonomiske overklasse fik øjnene op for havets velsignelser og langs kystområderne overalt i landet byggede rigmænd store pragtvillaer, der altid havde den bedste beliggenhed og den bedst tænkelige udsigt i området. I disse luksuriøse omgivelser fandt de en ro til fordybelse, de ikke kendte i storbyerne og ikke altid fandt på hotellerne eller i pensionaterne.

Hotel Nor – Badehotellet

blev opført i 1918 af rigmanden Ludvig Elsass, der var direktør for og medejer af Sophus Berendsen A/S, og vi kan takke hans vision og kompromisløshed for det luksuriøse sommerhjem Sanden Bjerggaard, der i dag udgør hjertet i Hotel Nor – Badehotellet

Strandliv ved Svinkløv badehotel

Under besættelsen befæstede tyskerne området omkring villaen som et led i Atlantvolden, et bunkersanlæg langs Atlanterhavet fra Norge i nord til Frankrig i syd.

18 bunkere, der var indbyrdes forbundne med løbegrave blev anlagt i området omkring villaen og bestykket med kanoner og maskingeværreder, mens pragtvillaen blev beboet af de tyske officerer. En del af skyttegravene og 3 fritlagte bunkere kan endnu i dag ses og besøges i terrænet foran hotellet. Og mange flere bunkere på dette såkaldte Stützpunkt Slettestrand ligger i dag begravet under jorden foran, øst og vest for hotellet.

Bunkers ved Jammerbugten

I 1949 afhændede dir. Elsass villaen, og den er siden blevet drevet som hotel af forskellige ejere.

I 1986 blev en sidefløj tilføjet og hotellet råder i dag over i alt 23 værelser, mange med havudsigt.

I 2018 erhvervede nye ejere hotellet og det er nu genåbnet efter en omfattende renovering under navnet Hotel Nor – Badehotellet. I samarbejde med en arkitekt og en landskabsarkitekt er tag, vinduer, gulve, badeværelser og interiør blevet fornyet – og alt er sket i dyb respekt for ånden i den oprindelige 100 år gamle rigmandsvilla og i respekt for den omgivende natur. Farvepaletten inde og ude spejler således hotellets unikke placering ved hav og klit.

Beliggenheden på det i dag totalt fredede område Sanden, højt hævet over Slettestrand gør det muligt for hotellets gæster fra mange af værelserne og restauranten at nyde den enestående udsigt over Jammerbugten og Slettestrand. Det var denne udsigt, der for 100 år siden fik dir. Elsass til at erhverve området og bygge sin villa her.

Sanden er et af de højeste punkter på den mange kilometer lange højderyg, der strækker sig fra Fosdalen, langs Lien og gennem Svinkløv Plantage til det fredede område Grønne Strand.

Hotel Nor under besættelsen

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Eller Reset password